Hoe kom je oudjaarsdag door met je hond?

Home/Geen categorie/Hoe kom je oudjaarsdag door met je hond?

Hoe kom je oudjaarsdag door met je hond?

vuurwerkangst hondVoor veel honden is oudejaarsdag een zeer stressvolle dag. De harde knallen en lichtflitsen kunnen een hond erg bang maken en een hond kan ook nog eens beter horen dan mensen. In dit artikel geef ik een aantal tips hoe je de oudjaarsdag op een fijne manier kunt doorkomen.

Wat zijn zoal de problemen waar mensen tegenaan lopen?

 • Zeer angstig gedrag binnen en/of buiten
 • Het kwijtraken van je hond doordat hij op de vlucht slaat
 • Door de angst niet willen plassen of poepen
 • Proberen te apporteren van vuurwerk
 • Puppies die vuurwerk in de bek nemen
 • Bij vuurwerkangst daarna ook bang voor andere knallen of geluiden

Wat kun je het beste wel en niet doen in de periode dat er buiten vuurwerk wordt afgestoken?

 • Straf je hond nooit voor zijn angst(gedrag)
 • Boek een dagje weg in een rustig gebied. Informeer van te voren hoe het zit met de vuurwerkoverlast rondom deze bestemming. Er zijn vuurwerkvrije vakantieparken en huisjes.
 • Kort je middagwandeling in en loop ’s ochtends heel vroeg langer. Om je hond moe te maken kun je hersenwerkjes met hem doen. Hier vindt je enkele tips.
 • Houdt je hond aangelijnd. Elk jaar raken er honden zoek doordat ze in blinde paniek wegvluchten na een knal.
 • Rij je auto tot je voordeur zodat je meteen kunt instappen en rij naar een rustige plek waar je hem kunt uitlaten. Ga je naar een losloopgebied? Overweeg dan om je hond toch aangeijnd te houden. Ook hier kun je onverwachts knallen horen, waardoor je hond op de vlucht kan slaan.
 • Het advies om angst te negeren is niet juist. Je mag je hond aandacht geven, maar maak het niet erger dan het is. Je hond mag bij je zitten, tegen je aan leunen en je mag hem iets lekkers geven. Wees niet bang om de angst te belonen. Angst is een emotie en een emotie kun je niet belonen. Alleen gedrag valt te belonen. Hoe zou je het vinden als je erg bang was en je partner doet alsof je niet bestaat en negeert je volkomen?
 • Zit je hond liever onder de tafel, in de kast of de badkamer, laat hem dan naar deze plek gaan als dat het er beter op maakt. Forceer hem niet in de bench te gaan als hij dat niet wil.
 • Ben je zelf bang voor vuurwerk? Laat dan iemand anders de hond uitlaten. Je hond kan je angst overnemen.
 • Neem tijdens de wandelingen de lekkerste beloning ooit mee of een speeltje als je hond dat nog leuker vindt. In dit artikel enkele suggesties voor beloningssnacks.
 • Laat eventueel iemand met je meelopen die in de gaten kan houden of er geen personen in de buurt vuurwerk afsteken of dat er net iemand om een hoekje van de straat een rotje gooit.
 • Zet in huis muziek of de tv aan om de geluiden van buiten enigszins te camoufleren. Houdt ramen en deuren gesloten.
 • Doe de gordijnen dicht zodat de lichtflitsen minder opvallen.
 • Laat je hond nooit alleen op oudejaarsnacht. Een hond heeft heel veel steun aan je aanwezigheid. Als je op bezoek gaat neem hem dan mee, maar voor veel honden is hun eigen vertrouwde plek thuis de beste locatie. Ook het alleen zijn overdag als er buiten geknald wordt kan voor veel honden erg beangstigend zijn.
 • Let op dat er geen deuren of ramen open staan rond 12 uur ’s nachts. Vaak loopt men rond 12 uur naar buiten om naar het vuurwerk te kijken of een praatje te maken met de buurt. Een geschrokken hond kan op die manier zo naar buiten rennen.
 • Ga je de straat op om mensen de beste wensen te wensen of vuurwerk te kijken? Zorg dat er tenminste 1 persoon toezicht houdt op de hond.
 • Geef je hond geen advocaat of andere alcohol. Dit werkt desoriënterend en is bovendien erg slecht voor een hond.
 • Geef je hond kort voordat het vuurwerk losbarst om middernacht iets te doen. Denk aan een botje waar hij langer mee bezig is, een Kong voor gevorderden of een hersenwerkje. Bij de meeste hersenwerkjes moet je toezicht houden, als je druk bent met andere activiteiten kies er dan eentje uit waarbij je minder of geen toezicht hoeft te houden zoals deze met WC rollen.
 • Geef nooit de medicatie Vetranquil. Dit werd vroeger voorgeschreven en heel soms nog geadviseerd bij vuurwerkangst. Het blijkt echter een verschrikkelijk middel. Het verslapt de spieren van een hond, waardoor je hond niet meer kan vluchten, maar geluiden komen juist harder binnen. Hierdoor lijkt het alsof je hond rustig ligt, terwijl hij misschien doodsbang is. Het kan de vuurwerkangst veel erger maken. Middelen die tegenwoordig gebruikt worden zijn alprazolam of Adaptil.
 • Leer je hond oogcontact te maken als er iets spannends of engs gebeurt. Dit kan met een beloningswoord of clicker. Dit is ook onderdeel van de lessen bij hondenschool Hondleiding. Wil je hier meer over weten neem dan contact op.
 • Begin ruim op tijd met trainen met positieve associaties met vuurwerk.
 • Volg geen groepscursus tegen vuurwerkangst. Slechts één bange hond in de groep kan er voor zorgen dat de andere honden de angst overnemen. Leren omgaan met vuurwerk is maatwerk en elke hond heeft een andere grens waarbij hij/zij bang is. Daarom train je elke hond afzonderlijk.
 • Gebruik hiervoor een vuurwerk CD of sterretjes om de hond te laten wennen aan de geluiden en de geur. Let hierbij goed op de lichaamstaal van je hond. Leg positieve associaties door je hond ondertussen iets lekkers te geven of te spelen. Oefen in zeer kleine stapjes, waarbij je nooit angst of stress moet zien. Wil je begeleiding hierbij neem dan contact op.

Heb je hulp nodig met bovenstaande? Neem dan contact op.

Een fijne jaarwisseling gewenst!

 

Door | 2017-06-08T17:37:43+00:00 28 december 2016|0 Reacties

Geef een reactie