Hoe herken je een goede fokker?

Je hebt de beslissing gemaakt, er komt een pup in huis! Je hebt nagedacht over de voor- en nadelen van een hond, welk ras bij je past en of je wel kunt voldoen aan de behoeftes van een hond. Nu is het zoeken naar een hondenfokker, maar hoe zie je het verschil tussen een goede fokker en een broodfokker?

broodfokkerWat is een broodfokker?
Een broodfokker is een fokker die maar één doel heeft en dat is veel geld verdienen aan de puppies zonder daarbij stil te staan bij het welzijn van de dieren. Door een pup te kopen bij een broodfokker, haal je een pup in huis met een grote kans op ziektes, afwijkingen en gedragsproblemen. Dat kan achteraf niet alleen flinke dierenartskosten met zich meebrengen maar ook veel verdriet omdat sommige pups ingeslapen moeten worden of altijd problemen zullen houden.

Koop ook geen pup om hem te redden uit de handen van de broodfokker. Door zaken te doen met een broodfokker steun je hun malafide handel en de verkochte pup zal vervangen worden door een nieuwe. De enige methode om broodfokkers te stoppen is om er niet te kopen.

Slechte en matige fokkers
Naast broodfokkers zijn er ook fokkers die niet per se op financieel gewin uit zijn, maar het bijvoorbeeld leuk vinden om een keer een nestje te hebben. Ondanks alle goede bedoelingen is het zeer raadzaam om hier niet je pup te halen. Een goede fokker steekt veel tijd en geld in het uitzoeken van de ouders, gezondheidstesten, socialisatie en heeft veel ervaring om er voor te zorgen dat de eerste fase van de pup zo goed mogelijk verloopt.

Lucratiever dan drugshandel
De handel in pups is lucratiever dan handel in drugs. Daarom is het voor sommigen zo interessant om hier hun geld mee te verdienen. Bij een broodfokker denk je misschien aan een grote loods vol met kooien met zieke pups, maar niet elke broodfokker pakt het zo groots aan. Bovendien wordt al dat hondenleed zoveel mogelijk weggestopt zodat je alleen de leuke kanten ziet: een schattig pupje in je handen. Die zou je toch zo mee naar huis willen nemen?

Een broodfokker zal er alles aan doen om niet als broodfokker gezien te worden. Daarom wordt er veel gelogen en verzwegen. Als je onderstaande checklist gebruikt haal je de meeste broodfokkers er uit.

Checklist:

– Zoek een fokker via de rasvereniging
Koop geen pup via Marktplaats. Zoek de fokker eerst eens op via internet en kijk wat er naar boven komt. Bij een goede fokker mag je meerdere keren langskomen. Ga bijvoorbeeld bij meerdere fokkers langs nog voordat er een nestje is om informatie te krijgen over het ras en om de moederhond te zien.

– De fokker heeft geen pups op voorraad
Een broodfokker fokt vele pups (en soms meerdere rassen) en kan daardoor het hele jaar pups verkopen. Een goede fokker heeft maar eens in de zoveel tijd een nestje waarvoor ook een wachtlijst is. Een advertentie waarin staat dat de pups oud genoeg zijn om het nest te verlaten is daarom bedenkelijk, want bij een goede fokker zouden de pups al gereserveerd zijn.

– De fokker bezorgt niet aan huis
Het aan huis bezorgen van pups wordt meestal gedaan om de thuissituatie te verbergen waar de pup is opgegroeid.

– Bij de fokker is maar één nest aanwezig
Een broodfokker fokt vele rassen om zoveel mogelijk te kunnen verkopen. Een goede fokker fokt meestal met één ras waar ze zelf gek op zijn en veel over weten. Er gaat veel tijd en geld zitten in het goed opvoeden en socialiseren van de pups en bij meerdere nestjes kan dit niet voldoende gebeuren.

– De pup is gechipt, geregistreerd, ontwormd en ingeënt en heeft een paspoort
De ouderdieren zijn getest op gebreken en deze resultaten mag je zien.

– De pups hebben schone ogen, oren, neusjes en kontjes
Hieraan zie je dat de pup gezond is en in een schone omgeving leeft.

– Een pup gaat op zijn vroegst met zeven weken met je mee
Een fokker die eerder zijn pups verkoopt, overtreedt de wet. Bovendien leren pups nog heel veel van hun moeder in deze periode.

– De pups groeien op in een schone huiselijke omgeving
Koop geen pup die opgroeit in een schuur of ruimte waar bijna nooit iemand komt. Deze pups hebben geen goede socialisatie gehad met mensen en de geluiden van een dagelijks huishouden en dat kan later gedragsproblemen opleveren. Vraag naar de verblijfplaats van de pups als dit onduidelijk is. Mogelijk heeft de verkoper ze voor uw bezoek in de huiskamer gezet, maar verblijven ze in een schuur.

– De moederhond is aanwezig bij de pups
Geloof niet in smoesjes dat de moederhond tijdelijk niet aanwezig is. Let op of de fokker er niet een willekeurige andere hond bijhaalt. Het is heel belangrijk dat de pups een goede opvoeding hebben gekregen van hun moeder.

– De moederhond en pups zijn blij met je bezoek
De pups zijn nieuwsgierig, levendig en sociaal. Het is geen goed teken als de pups suf of angstig zijn. Angstig of agressief gedrag van de moederhond is geen goed teken. Grote kans dat dit gedrag later ook te zien zal zijn bij de pups.

– De fokker stelt vragen of je woon-, leef- en gezinssituatie
Een goede fokker vindt het belangrijk dat zijn honden goed terecht komen. Een broodfokker wil alleen verkopen dus zal niets of weinig vragen over uw thuissituatie. Een broodfokker reageert vaak afhoudend of argwanend op je kritische vragen.

– Koop niet vanuit emotie, maar met je verstand.
Neem de tijd om een beslissing te maken en laat je niet onder druk zetten door de fokker.